Mondiaal beleid
04 Oktober 2024

Een duurzame en solidaire samenleving begint op lokaal niveau. In ons beleid geven we plaats aan internationale solidariteit.
Samen met Sophie Tack en Karl Bogaert was schepen Luc Robijns de drijvende kracht achter de opstart van een burgerparticipatieraad rond mondiaal beleid en Fair Trade. De SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties vormen hierbij de leidraad.
Via de Paraadt Mondiaal Beleid en Fair Trade gaat het bestuur in dialoog met inwoners, verenigingen en het middenveld.
De gevormde adviezen rond mondiale thema's zoals fair trade, globalisering, klimaat, migratie en ontwikkelingssamenwerking (noodhulp en projectsteun) vormen de basis voor de komende beleidsperiode. Ook lokaal werken we rond duurzaam ondernemen, korte keten, lokale producten, ...
1. Participatie
De gemeente blijft investeren in de Paraadt Mondiale Raad, in meer en nog betere participatie. Want participatie werkt en leidt tot betere beslissingen. De Paraadt bestaat uit vertegenwoordigers van NGO's met een lokale werking in Huldenberg, plaatselijke verenigingen actief in het Zuiden (4depijlers) en individuele burgers begaan met internationale solidariteit.
2. SDG's als leidraad
De SDG's zijn een leidraad voor de opmaak van de beleids- en beheerscyclus 2026-2031. Het is belangrijk de doelstellingen niet enkel op te nemen in het mondiaal beleidsdomein, maar ook in de beleidsplannen van andere diensten van de gemeente. De agenda is immers ondeelbaar en moet beleidsoverschrijdend aangepakt worden.
De mondiale ambtenaar bouwt bruggen tussen de verschillende diensten die bezig zijn met duurzaamheid, klimaat, diversiteit, integratie, aankoopbeleid enz. De gemeente sensibiliseert de burgers over de lokale en mondiale dimensie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
3. Budget
De gemeente voorziet een significant budget voor ondersteuning van projecten en initiatieven in het Zuiden en om lokale organisaties te ondersteunen die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling wereldwijd. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) schuift 0,7% van de gewone begroting van de gemeente naar voren. Een budget van €2 per inwoner zou al een stevige stap vooruit zijn.
De gemeente werkt een evenwichtig subsidiereglement uit voor de verdeling van de beschikbare publieke middelen voor internationale solidariteit.
4. Gelijke kansen
De gemeente neemt superdiversiteit als uitgangspunt voor haar beleid, zet in op integratie en sociale cohesie, veroordeelt en bestrijdt elke vorm van racisme. Ze benadert de opvang en bescherming van mensen op de vlucht vanuit een positieve en solidaire beleidshouding. Ze voorziet in lokale
opvangplaatsen en sluit aan bij het Netwerk Solidaire Steden en Gemeenten.
5. Rechtvaardige klimaattransitie
De klimaattransitie verloopt vandaag nog te traag en met te weinig ambitie. De gemeente kan grotere stappen zetten voor een duurzamer gebruik van grondstoffen en naar een circulaire economie.
Huldenberg werkt aan haar eigen ecologische impact op de rest van de wereld door haar CO2-uitstoot verder te verminderen. Ze streeft ernaar om intergemeentelijke samenwerkingen aan te gaan om een klimaatneutrale regio te creëren. De klimaatuitdaging dient verbonden te worden aan een rechtvaardige, sociale en economische transitie zodat ook mensen in de meest kwetsbare posities mee zijn. We gaan voor een internationale klimaatrechtvaardigheid.
6. Duurzaam aankoopbeleid
De gemeente neemt een voorbeeldrol op door van haar leveranciers 'zorgplicht' te eisen voor alle producten en diensten die ze aankoopt. Een duurzaam aankoopbeleid en openbare aanbestedingen houden rekening met mensenrechten, arbeidsrechten, gendergelijkheid en milieuvoorwaarden. We verwijzen in dit
kader naar de Europese Zorgplichtwet die in maart 2024 is goedgekeurd.
7. Eerlijke en lokale voeding
De gemeente ontwikkelt een strategie rond eerlijke voeding en duurzame landbouw met aandacht voor een duurzame, lokale voedselstrategie. Ze blijft met trots ijveren om de criteria verbonden aan 'FairTradeGemeente' te realiseren.