Gemeenteplein Huldenberg: een gemiste kans. Bomen, plantenperken en zitbanken ruimden plaats voor betonstructuren en parkeerplaatsen

31 Juli 2018

Gemeenteplein Huldenberg: een gemiste kans. Bomen, plantenperken en zitbanken ruimden plaats voor betonstructuren en parkeerplaatsen

Door het drukke (sluip)verkeer was het Gemeenteplein van Huldenberg onveilig geworden, vooral voor mensen met een beperking.

 Groen lanceerde in december 2015 een voorstel om een plan uit te werken voor de herinrichting van het plein. Meerderheid en oppositie steunden dat voorstel. Verkeersveiligheid en de leefbaarheid van het centrum zouden hand in hand gaan.

Intussen zijn de werkzaamheden achter de rug, maar is niet iedereen gelukkig met het resultaat. Waarom is er zoveel commotie, komen er klachten en is er een petitie op til? 

De veiligheid voor de overstekende voetgangers is er door de herinrichting - vooral dankzij de lichten - sterk op vooruit gegaan. Maar het plein heeft aan charme ingeboet. Groen was voorstander van een architectuurwedstrijd om zo van het plein een duurzame, aangename en leefbare plek te maken. Het Open VLD/CD&V-bestuur besliste om snel en zonder inspraak of participatie van de bewoners aan de slag te gaan.
Proper en zielloos

Wat is het resultaat? Bomen, plantenperken en zitbanken ruimden plaats voor betonstructuren en parkeerplaatsen. Het monument voor oorlogsslachtoffers staat nu troosteloos tussen de geparkeerde wagens. Auto’s vormen bij het oprijden en verlaten van een parkeerplaats een gevaar voor voetgangers en fietser. Het plein is proper, maar zo zielloos. ‘Niet meer van deze tijd’, aldus vele Huldenbergenaars.