Francorchamps in Ottenburg: het staat in de sterren geschreven: 50 km/u wordt een droom, tenzij men elke dag flitst

28 Oktober 2018

Francorchamps in Ottenburg: het staat in de sterren geschreven: 50 km/u wordt een droom, tenzij men elke dag flitst

In de zomer van 2016 werd de Leuvensebaan in Ottenburg een autosnelweg. Het schepencollege schrapte eenzijdig, op één na, alle wegversmallingen. De gevolgen stonden in de sterren geschreven: men rijdt massaal te snel en er wordt opnieuw naar hartenlust voorbijgestoken.

 

Controles bevestigden de vaststelling. Het gemeentebestuur was geschrokken van het aantal overtredingen, maar dacht: met humor kan het rijgedrag veranderen. Er verschenen hilarische borden met als bericht: ‘Groot genoeg? 50’. Eerst werd er mee gelachen, algauw werden ze uitgelachen.

Het schepencollege dacht daarna: de buurgemeenten zijn een beetje dom om met versmallingen, drempels of kussens de snelheid te temperen. Die ‘hinder’ komt er zeker niet, al is de Leuvensebaan een lokale weg type II, eentje die alleen ontsluit en waar doorgaand verkeer ‘ongewenst’ is.

Op 22 juni 2017 besliste de gemeenteraad. Op de Leuvensebaan komt een snelheidslimiet van 50 km/uur en de voorrang t.a.v. zijstraten verdwijnt. In de bebouwde kom verschijnen enkele lijntjes en enkele oversteekplaatsen. Een woud van borden moet dit regelen en na zes maanden komt de evaluatie.

Appelleren op het gedrag van de automobilisten, dat moet volstaan. Het staat in de sterren geschreven: 50 wordt een droom, tenzij men ‘elke dag’ flitst.

Groen volgde het naïeve gemeentebestuur niet en kreeg steun van één Open-VLD-gemeenteraadslid. Onderwijl is de Leuvensebaan nog altijd meer Francorshamps dan veilig. Van de ‘naïeve’ maatregelen is zelfs nog geen spoor te bekennen!