Groene Pluim voor onze 4de pijlers

06 Mei 2018

Groene Pluim voor onze 4de pijlers

Groen wil een sterk gemeentelijk mondiaal beleid

Op de nieuwjaarsreceptie van Groen op 12 januari 2018 in het Pastoorsbos ontvingen de Huldenbergse 4depijlers SOID vzw en Ekimanyelo vzw een Groene Pluim. 4depijlers zijn verenigingen van gewone burgers met concrete projecten en expertise in het Zuiden. Beide verenigingen gebruiken onderwijs als hefboom om armoede te bestrijden. SOID heeft als werkterrein Cambodja, Ekimanyelo is actief in DR Congo.

Sinds 2017 is Huldenberg erkend als FairTradeGemeente. Naast een schepen voor ontwikkelingssamenwerking is een noodzakelijke tweede stap de oprichting van een Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Een GROS is een belangrijk adviesorgaan voor het gemeentebestuur om een meerjarenplan met mondiale beleidsprioriteiten 2020-2025 uit te werken. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (2015-2030) moeten hiervoor het richtsnoer zijn. Voor dit beleid dient een budget voorzien te worden van minstens 10.000 € per jaar of 1 € per inwoner.

In het bijzonder dient de gemeente een lokaal migratie- en diversiteitsbeleid uit te bouwen. Aan de ene kant inzetten op integratie en sociale cohesie. Aan de andere kant middelen vrijmaken voor lokale initiatieven die inzetten op de strijd tegen armoede en ongelijkheid in het Zuiden zodat economische migratie kan afgeremd worden.